H ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ PRM ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΕΑ (ΤΑΜΕΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ)
- Published in Υπηρεσίες
- font size decrease font size increase font size
Ο ρόλος της PENSION RISK MONITOR - PRM στην οργάνωση & λειτουργία των ΤΕΑ υποχρεωτικής ασφάλισης
Όπως είναι γνωστό τα ΤΕΑ ξεκίνησαν στην χώρα μας το 2002, με την έναρξη ισχύος του Ν. 3029/2002. Στην περίοδο 2002 – 2012 ιδρύθηκαν 9 ΤΕΑ προαιρετικής ασφάλισης, συγκεκριμένα τα εξής:
- TEA Eλεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας – ΤΕΑ ΕΕΚΕ ΝΠΙΔ
- ΤΕΑ Προσωπικου ΕΛΤΑ – ΤΕΑ ΕΛΤΑ ΝΠΙΔ
- ΤΕΑ Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών, Πυροσβεστών & Λιμενικών – ΤΕΑ ΕΤΔΕΑΠΛ ΝΠΙΔ
- ΤΕΑ Γεωτεχνικών – ΤΕΑ ΓΕ ΝΠΙΔ
- ΤΕΑ Οικονομολόγων – ΕΤΑΟ ΝΠΙΔ
- ΤΕΑ Προσωπικού ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ – ΤΕΑ ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ ΝΠΙΔ
- ΤΕΑ Προσωπικού Εταιριών JOHNSON & JOHNSON AEBE και JANSENCILAG ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΕΒΕ – ΤΕΑ J&J/JC ΝΠΙΔ
- ΤΕΑ Προσωπικού Υπουργείου Οικονομικών – ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ ΝΠΙΔ
- ΤΕΑ Προσωπικού Καζίνο – ΝΠΙΔ
Το 2013 το τοπίο άλλαξε δραστικά, λόγω της μετατροπής σε ΤΕΑ υποχρεωτικής ασφάλισης 4 μεγάλων Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης, και ειδικότερα:
- Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών & Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων – ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ ΝΠΙΔ
- Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων – ΤΕΑ ΥΕΤ ΝΠΙΔ
- Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εταιριών – ΤΕΑ ΥΦΕ ΝΠΙΔ
- Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιριών Πετρελαιοειδών – ΕΤΕΑΠΕΠ ΝΠΙΔ
Στα 2 μεγαλύτερα από τα 4 ΤΕΑ υποχρεωτικής / επικουρικής ασφάλισης, η εταιρία PENSION RISK MONITOR - PRM, - μέσω του βασικού της μετόχου κ. Δημ. Γκέκα – έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά την φάση της συγκρότησης και ανάπτυξης της λειτουργικής & οργανωτικής υποδομής (setup phase). Παράλληλα, σήμερα ενεργεί ως σύμβουλος, παρέχοντας τις παρακάτω υπηρεσίες:
- στο ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ – (ενεργητικό 550 εκατ. €):
- ως μέλος / σύμβουλος της Επιτροπής Επενδύσεων
- ως Υπεύθυνος Επενδύσεων & Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κινδύνων
- στο ΤΕΑ ΥΕΤ – (ενεργητικό 260 εκατ. €):
- ως μέλος της Επιτροπής Επενδύσεων
- ως Υπεύθυνος Επενδύσεων & Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κινδύνων
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της εφαρμογής της λεγόμενης ΡΗΤΡΑΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (ή Ρήτρας Μηδενικού Ελλείμματος), κατά την διαχείριση των επενδύσεων των ως άνω 2 ΤΕΑ από εταιρίες ASSET MANAGERS θυγατρικές των συστημικών τραπεζών, έχουν εφαρμοστεί οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων, θέτοντας όρια ανεκτών κινδύνων, τα οποία έχουν δυναμικό χαρακτήρα, αξιολογούνται και αναπροσαρμόζονται τόσο σε τακτά διαστήματα, με βάση τα δεδομένα των αναλογιστικών μελετών που αποτυπώνουν το παθητικό (υποχρεώσεις) των εν λόγω ΤΕΑ, όσο και εκτάκτως, ανάλογα με την συγκυρία των επενδυτικών αγορών. Η εφαρμογή αυτών των μεθόδων καθίσταται απολύτως αναγκαία λόγω του απαιτητικού εποπτικού πλέγματος που διέπει την λειτουργία των ΤΕΑ, σύμφωνα με το οποίο:
- η διαχείριση του ενεργητικού θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις εποπτικές διατάξεις που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ
- σε κάθε περίπτωση η εκάστοτε τρέχουσα αποτίμηση του ενεργητικού τους δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από τα εκάστοτε ελάχιστα όρια που θέτει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, με βάση τα δεδομένα των αναλογιστικών μελετών.
Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των παραπάνω τεχνικών διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων, κατά την σχετικά πρόσφατη αναταραχή των επενδυτικών αγορών – λόγω της κορύφωσης της χρηματοοικονομικής κρίσης της χώρας μας κατά το 1ο εξάμηνο του 2015 – η διακύμανση της αποτίμησης του ενεργητικού των ως άνω 2 ΤΕΑ ήταν περιορισμένη και απολύτως ανεκτή και εντός των ορίων ανοχής που είχαν καθοριστεί.